Dorpshuus Heino

5 mei: Oorlog en verzet in Heino

2018 is het jaar van het verzet, een goede reden om op zaterdag 5 mei in samenwerking met de Omheining, Idem Dit en de Collectie Nederland ’40-’45 verschillende activiteiten voor het hele gezin te ontplooien.
Voorafgaand is er op 4 mei de dodenherdenking met een optreden van de Zang- en Oratoriumvereniging Raalte.

 

  • vanaf 11.00 uur een gezinsfietstocht langs locaties met oorlogsplaatsen;  
  • vanaf 14.00 uur rijden legervoertuigen de Canadastraat binnen;  
  • om 15.00 uur begint een voordracht door Idem Dito van Heinose  oorlogsverhalen

5 mei in Heino

Expositie

Vanaf 2 t/m 10 mei is er in het Dorpshuus een expositie gestald met oorlogs- en verzetsattributen uit de collectie van Kristian Garssen en foto’s uit het archief van Omheining. Met de motivatie dat we dergelijke jaren toch maar nooit meer zullen hoeven meemaken, laten we de Heinose inwoners die jaren een beetje meebeleven. Zo bezoekt de werkgroep de basisscholen in Heino, Laag Zuthem en Lierderholthuis om de kinderen van groep 7 en 8 iets van de oorlogs jaren te vertellen met foto’s.   

Gezinsfietstocht

Op 5 mei kunnen de kinderen met hun ouders meedoen aan een gezinsfietstocht door en om Heino, waar locaties worden aangedaan waar zich oorlogstaferelen hebben afgespeeld. Een route met uitgebreide beschrijving is bij de start vanaf 11.00 uur verkrijgbaar bij het Dorpshuus

Als je om 14.00 terug bent in het centrum van het dorp, rijdt daar een minicolonne van oude leger voertuigen vanaf de Raalter kant de Canadastraat binnen richting Nicolaaskerk en Dorpshuus. Daar kunnen de voertuigen bewonderd worden, er zit een aantal pracht exemplaren tussen. Daar moeten de kinderen (en liefhebbers van historie en historische voertuigen) natuurlijk bij zijn; als het een beetje meezit, kunnen kinderen een rondje meerijden rond de kerk. 

De kinderen komen deze middag flink aan hun trekken want in het Dorpshuus is (al vanaf woensdag 2 mei) een expositie gestald met oorlogs- en verzets- attributen en grote foto’s van Heino uit de oorlogsjaren. Daar zit een sporenzoeker in verwerkt voor de kinderen. 

 

5 mei in Heino

Heinose oorlogsverhalen

Vanaf 15.00 uur starten in het Dorpshuus leden van onze toneelvereniging Idem Dito een voordracht van Heinose oorlogsverhalen over gewone Heinose gezinnen die probeerden deze barre jaren zo goed als maar kon door te komen. Het was het  dagelijkse leven van toen voor vele Heinoërs, maar voor deze tijd bijna 75 jaar later, werkelijk onwaarschijnlijk.   Niet alleen honger en tekort aan alles, maar ook spanning door razzia’s,  onderduikers, vluchters, plunderingen, verzet, verwoeste boerderijen, inkwartiering Duitse soldaten, verraders, gijzelaars, op transport gezette mannen richting IJssel of Duitsland.

Maar ook een bevolking die elkaar hielp, duizenden hongertrekkers uit het westen onderdak en te eten gaf,  Canadezen die ons uit de brand hielpen waarbij velen het leven lieten, ook bij gevechten rond Heino.  Kortom, een gesproken document over ons eigen dorp, ondersteund met foto’s en beeld en geluidsfragmenten, opdat ieder nog eens opnieuw duidelijk wordt dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. 

5 mei in Heino