Dorpshuus Heino

Staphorster stipwerk workshop

 

  Wat is Staphorster Stipwerk

Staphorster Stipwerk is een speciale, unieke techniek, die wordt gebruikt om handstoffen en andere materialen te bedrukken en daardoor te versieren. Aanvankelijk gebeurde dit op stoffen die werden gebruikt voor de traditionele klederdracht van Staphorst, later ook op allerlei andere gebruiksvoorwerpen. 

Dit drukken gebeurt met stempels die zijn gemaakt van materiaal dat in huis voorradig is, bijvoorbeeld klosjes hout of kurken, waarop spijkers en spijkertjes, knopspelden en andere stukjes metaal worden bevestigd. De stempels worden in verf gedoopt en zo worden stempels aangebracht op het materiaal. Stempels met verschillende motiefjes worden gecombineerd tot patronen. Elke ‘stipper’ ontwikkelt zijn / haar eigen patronen. Sommige soorten patronen en motieven komen terug bij veel ‘stippers’, zoals bijvoorbeeld blad- en bloemmotieven of voorbeelden uit de volkskunst, zoals het zonnerad, het bijenkorfje  en de zesster.

Door modernisering van de verf en de stempels, is het nu mogelijk om ook andere materialen dan stof te bedrukken en is de bestipte stof wasbaar in de wasmachine. Het principe en de techniek van het stipwerk zijn niet veranderd. Er worden in Staphorst nu bijvoorbeeld ook plastics en andere kunststoffen bedrukt. Traditioneel Staphorster stipwerk op moderne gebruiksvoorwerpen en kledingstukken, zoals sieraden, ondergoed, zwemkleding en kerstballen.

 

 

Deze avond gaan we het staphorster stipwerk leren op papier, met als eindwerkstuk bijvoorbeeld, slingers inpakpapier, wenskaarten enz.

 

De cursisten kunnen ook zelf iets zwarts meenemen om te stippen… bv tasje, kussensloop, fotolijstje, bloempot, t-shirt, boekje etc….

Je kunt je ook aanmelden bij de Informatiebalie in het Dorpshuus, op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 12.30 uur
tel: 0572-700212